Το παραδοσιακό πράσινο σαπούνι από ελαιόλαδο ήταν ίσως το μοναδικό όπλο ομορφιάς που είχαν οι "παλιές" γυναίκες για να περιποιηθούν τον εαυτό τους. Η γιαγιά μου μάλιστα, δεν το άλλαζε με τίποτα -όπως οι περισσότερες- και έλουζε ακόμη και τα μαλλιά της με αυτό! Και ήξερε καλά γιατί του είχε τόση εμπιστοσύνη καθώς φημίζεται για τις δερματολογικές, αντιρρυπαντικές, ενυδατικές και μαλακτικές αρετές του. Στο εμπόριο υπάρχουν καλής ποιότητας πράσινα σαπούνια, όμως τίποτα δεν συγκρίνεται με το χειροποίητο! Είναι απόλυτα φυσικό και μπορεις να το χρησιμοποιείς για να πλένεις το πρόσωπο και τα χέρια σου, ακόμη και να δοκιμάσεις πως "συμπεριφέρεται" στα μαλλιά σου!
SOS tip: Επειδή θα χρησιμοπιήσεις καυστική σόδα πρέπει να είσαι προσεκτική και να φορέσεις μακριά χοντρά γάντια γιατί υπάρχει κίνδυνος εγκαύματος!
Υλικά (για 6 σαπούνια των 100 γρ. περίπου)
500 γρ. ελαιόλαδο ή μούργα
150 γρ. αποσταγμένο νερό ή ανθόνερο χαμομηλιού/πράσινου τσάι
30 γρ. λάδι χαμομηλιού
65 γρ. καυστική σόδα (τη βρίσκεις σε φαρμακεί ή μαγαζιά με χρώματα)
150 γρ. αποσταγμένο νερό ή ανθόνερο χαμομηλιού/πράσινου τσάι
30 γρ. λάδι χαμομηλιού
65 γρ. καυστική σόδα (τη βρίσκεις σε φαρμακεί ή μαγαζιά με χρώματα)
Εκτέλεση
Σε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα ζέστανε το νερό μέχρι να γίνει χλιαρό. Ρίξε σιγά σιγά την καυστική σόδα ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Μόλις διαλυθεί καλά, ρίξε σιγά-σιγά τα λάδια και συνέχισε το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά. Οταν το μείγμα αρχίσει να πήζει ελαφρώς κλείσε το μάτι και το άσε την κατσαρόλα πάνω ώστε να πάρει λίγες ακόμα βράσεις. Ύστερα άφησέ το να σταθεί λίγη ώρα και μετά το βάζεις σε καλούπια. Επειδή διατηρεί ακόμη τον αλκαλικό του χαρακτήρα•χρειάζεται 4-6 εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η σαπωνοποίηση, οπότε αποθήκευσέ το μακριά από παιδιά και περίμενε. Μετά από αυτό το διάστημα θα είναι τα σαπούνια με pH γύρω στο 7, που είναι ουδέτερο και δεν επηρεάζει το pH της επιδερμίδας.
0 σχόλια: